Wednesday, March 7, 2007

Кой пречи на Дунав Мост

Транспортно министерство не може да отчужди земите около предстоящия втори мост над река Дунав, защото община Видин ги е продала на частни инвеститори, съобщиха в петък от ведомството.
Местната власт в крайдунавския град е била уведомена още в началото на проекта, за границите на идейния проект, в които ще се разположи бъдещото съоръжение. Били са нееднократно уведомявани за предстоящите отчуждителни процедури, планирани от транспортното ведомство на терени, които трябва да влязат в прилежащата инфраструктура на моста.
Щом започват процедурите за отчуждаване на терени, за които транспортно министерство знае, че са общинска собственост, става ясно, че общинското ръководство на Видин ги е продало на трети частни лица.
От Министерство на транспорта уточниха, че според действащия Закон за устройство на територията общината е длъжна първо да ги предложи на инвеститора и едва след това на трети лица.
Община Видин не е имала разпоредителни сделки с имоти пред последните месеци, коментира за Mediapool кметът на Видин Иван Ценов.
Това обвинение ми прилича малко на измиване на ръце от страна на транспортното министерство, което вече две години и половина не успява да подпише договор за строителството на моста, каза Ценов. Той уточни, че винаги е работил добре със звеното за управление на проекта към Министерство на транспорта и не е бил уведомяват за проблеми с отчуждителните процедури.
Има само един голям инвеститор, чиито инвестиционни намерения попадат в а сервитутната зона на големия инфраструктурен проект. Частникът обаче бил готов да си отстъпи терена срещу обезщетение, коментира Иван Ценов.
Общинският съвет продава имотите, а не аз, но ако имам инвеститорски интерес, то аз няма да спирам продажбата на имоти заради транспортното ведомство, каза кметът на Видин.
От транспортното ведомство обаче твърдят, че общината е прескочила действащото законодателство и не само е продавала имоти, а е преобразувала терени, в резултат на което са се образували още няколко нови имота.
Специалисти коментираха неофициално пред Mediapool, че общината не за първи път се възползва по този начин от големия инфраструктурен проект. Специалисти коментираха, че когато са работили по първия етап на проекта – подготовката на тръжната процедура за строителството - са се сблъскали със същия проблем. По-голямата част от терените, които е трябвало да се отчуждят за строителство, са били изключително общинска собственост и въпреки изричното изискване на бившия министър Николай Василев общината да не извършва сделки с тях, терените са били продадени на частна фирма.
С промените в Закона за държавната собственост в началото на миналата година, държавата облекчи министерствата при отчуждаването на земите при националните обекти, какъвто е вторият мост над Дунав. Собствениците не могат да обжалват отчуждителните процедури и да искат повече пари, отколкото е пазарната стойност на имота им преди да влезе в сила новият подробен устройствен план (ПУП). Практиката показва, че повечето от тези имоти са земеделска земя.
Според кмета на Видин Ценов, при отчуждителните процедури няма никакво значение какъв е видът на собствеността, защото цените се определят по един и същи начин.
Експертите от транспортното министерство съобщиха, че отчуждителните процедури зависят изцяло от документацията за собствениците, които кметовете на засегнатите села трябва да изпратят по служебен път.
Информацията не може да бъде събрана, защото собствениците на имотите отказват да сътрудничат на държавните служители. Ако терените не бъдат отчуждени в определения срок, не могат да се обявят и тръжните процедури за проектиране и строителство на прилежащата към моста инфраструктура.
Това излага на риск реализацията на целия инфраструктурен проект, казаха от министерство на транспорта.
Бъдещето съоръжение, заедно с прилежащата инфраструктура, трябва да се разположи върху повече от 500 имота в землищата на селата Антимово, Капитановци и Покрайна, а и в землището на самия град, които са частна собственост. http://mediapool.bg/show/?storyid=125202

2 comments:

Anonymous said...

Абе, кой се интересува , че в скапаното ви село - останали 10 хил. човека властта е прогнила от кражби???? Цялата държава е едно гето, в което по-крадливите единствени успяват

Anonymous said...

Псевдонимът на отрепката Иван Ценов е "схемата", щото присъства в абсолютно всяка схема:):):):)